Şcoala de fotografie
Școala de Fotografie Avatar – 12 ani de pasiune și prietenie în fiecare cadru!
De 12 ani, Școala de Fotografie Avatar este locul unde pasiunea pentru fotografie aduce oamenii împreună. Cu sute de cursanți care ne-au trecut pragul, am creat nu doar o comunitate, ci o adevărată familie, unită de dragostea pentru imagine și creativitate.
La Avatar, nu doar înveți să fotografiezi – aici, înveți să te bucuri de fiecare moment. Atmosfera relaxată, zâmbetele constante și râsetele care însoțesc fiecare curs fac parte din experiența noastră unică. Cursurile noastre sunt un prilej nu doar de a învăța tehnici noi, ci și de a socializa, de a lega prietenii și de a împărtăși idei.
Ne place să spunem că la Avatar oamenii nu doar devin fotografi mai buni, ci și prieteni mai apropiați. Atmosfera caldă și prietenoasă te face să te simți ca acasă, iar fiecare curs devine o experiență foarte faină, plină de râsete și momente frumoase.
Dacă vrei să înveți într-un mediu deschis, alături de oameni care îți împărtășesc pasiunea, Avatar este locul ideal.
La Avatar, învățăm, râdem, ne bucurăm de fiecare moment – și facem toate acestea împreună!
De ce să faci o școală de fotografie? Dacă te simți atras de arta fotografică, un curs foto este un pas firesc. Pe lângă cunoștințele acumulate, intri într-un colectiv fantastic, cu oameni minunați, care iubesc frumosul, pasionați de ceea ce fac. Chiar dacă nu să vrei să devii neapărat fotograf profesionist, este un loc unde evadezi din rutina de zi cu zi și îți hrănești sufletul. Mulți dintre cei care au trecut pragul școlii, și-au urmat pur și simplu visul , au pornit de la un hobby. Unii lucreaza, full time sau part time ca fotograf, alții continuă să-și facă meseriile , și fotografia au păstrat-o pentru sufletul lor. Am avut cursanți între 13 și 73 de ani: elevi, studenți, contabili, asistenți medicali, cadre militare, ingineri, electricieni, directori, șomeri, pensionari, etc. Pasiunea nu cunoaște nici vârstă, nici nu se limitează la o anumită categorie de oameni. Daca vrei să vezi ce se întamplă pe la noi, puteti urmări câteva secvențe filmate pe la practică, să citiți părerile unor cursanti, să vedeți
câteva lucrări ale elevilor nostri. [/twocol_one_first]
„Când am venit la școală eram într-o ceață totală. Acum, la jumatatea cursului, pot spune că nu-mi mai este frică de aparat. Partea de teorie este foarte bine corelată cu momente de zi cu zi pentru a o înțelege mai bine. Eu nu pot să uit expresia ,,UMPLEM PAHARELE CU INFORMAȚIE”. Practica o aștept cel mai mult în fiecare săptamană. Învatam să alegem subiectul, să eliminăm factorii inutili și să îl punem în evidență. ”
Laura Zota, 26 ani , asistent manager
„Am descoperit fotografia acum 3 ani. Am realizat că, doar cu tutoriale de pe You Tube sau cu articole de pe web, nu puteam să progresez așa cum mi-ar fi plăcut. La școală am gasit un prof tânăr, deschis, pasionat și fără aere de atotcunoscător , dispus să răspundă întrebărilor noastre și să ne împărtășească din experiența proprie. Am mai gasit niște oameni loviți de aceeași “boală” pentru fotografie, cu care am putut să interacționez și de la care am primit feedback-ul de care aveam nevoie. Mi-au plăcut foarte mult și turele foto prin oraș sau prin diverse alte locații, care de obicei se terminau cu discuții despre fotografie, la un ceai sau o la cafea. Un lucru foarte fain este că se organizeaza expoziții de fotografie unde sunt expuse lucrări ale cursanților, oferindu-le o anumită expunere.”
Gabriela Niculae, 42 ani, contabil
„ Am început să fac fotografii acum două decenii, și în timp am acumulat multă experiență, dar…nu mi-am închipuit vreodată că mai sunt atâtea lucruri de invățat, încă de la prima zi de curs. În fiecare zi descopăr lucruri noi, pe care fie nu le știam, fie le știam greșit… Lucrurile se invață ordonat, de la A la Z. Apreciez cursul ca fiind unul folositor și la indemana oricui. „
Roberto Cojan , 44 ani, fotograf
„Informația este transmisă dăruind…înțelegere, respect și prietenie. În timpul școlii, începi să visezi. Cu toții avem visuri. Pentru un fotograf, unul dintre ele este acela de a-și vedea o fotografie expusă public, într-o expoziție. Când privești oamenii care zâmbesc din toată inima când iți privesc fotografiile, îl numesti în gand, pe profesor, ”Omul care schimbă destine” fiindcă ți-ai văzut visul împlinit. Pentru cei care iubesc fotografia , indiferent de vârsta pe care o au ,de profesia lor, această artă poate fi o completare perfectă pentru suflet.”
Monica Raicu, 41 ani, fizioterapeut
Lucrările prezentate în galeria ce urmează aparțin cursanților școlii:
Monica Raicu, Cristi Iorgoveanu, Alina Vasiliev, George Cornea, Catalin Strugaru, Catalin Nicolae, Cornel Colibaba, Florin Stanoiu, Mihaela Burlacel, Catalin Zaharia, Alina Zavoianu, Ana Dinu, Alexandru Ghita, Adrian Mergiani, Anca Dragos, Cosmin Amaximoaiei, Stefan Brezeanu, Florin Dutulescu, Eliza Geanina, Eleodora Panait, Andra Bumbac, Florentina Toma, Daniel Cioiu , Ionut Serban, Dragos Baluta, Elena Mocanu, Florin Dutulescu, Andra Bumbac
La orele de practică ajungem să cunoaștem locurile frumoase din Dobrogea și nu numai: din Vamă până în Cheile Dobrogei, din Piața Ovidiu până în Mamaia. Combinăm “ munca” cu relaxarea, mai stăm la o cafea, un suc, mai împodobim un brad, mai facem o expoziție de fotografie.
Avatar Studio organizează în Constanța cursuri de fotografie autorizate de Ministerul Muncii si Ministerul Educației Naționale prin CNFPA . Cursul se desfașoară pe parcursul a 6 luni, iar la finalul cursului se organizează examen in urma caruia se obtine diploma de fotograf (diploma recunoscuta atat in Romania , cat si in UE)
Școala tratează elemente de tehnică și compoziție, începand cu noțiunile de bază și ajungând până la studierea detaliată a stilurilor de fotografie și elemente de procesare.
Taxa de școlarizare este de 2590 lei, sumă ce poate fi platită și în mai multe rate.
Următoarea serie de cursuri începe în septembrie 2024. Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile.
Lector : Alin Panaite, fotograf profesionist, formator autorizat CNFPA
Introducere în fotografie
-scurtă istorie a fotografiei
-cum funcţionează aparatul de fotografiat ?
-fotografia pe film vs fotografia digitală
-alegerea echipamentului fotografic
- triunghiul expunerii și raportul între diafragma, timp de expunere si ISO
- timpul de expunere potrivit in funcție de distanța focală și specificul acțiunii care trebuie surprinsă
- cei trei factori care afectează profunzimea de camp si modul in care ii putem folosi in mod creativ
- moduri de măsurare a expunerii: spot, matrice
- obiectivele foto - ce obiective să folosim, in funcție de stilul de fotografiat, obiective fixe vs obiective cu focală variabilă.
- distanța focală și cum afectează ea o imagine (profunzime de câmp, dilatarea sau compresia planurilor, amplificarea prim planului) . Cum să folosesti creativ
caracteristicele unui obiectiv , folosirea unui punct de stație si distanțe de fotografiere potrivite în funcție de focală
- filtrele foto şi rolul lor în fotografie
- balansul de alb, temperatura de culoare
- focalizarea: ce mod de focalizare să folosim în funcție de ce anume fotografiem
- cum să folosim lumina naturală : cum să o vezi și cum să o folosești creativ.
- când se impune folosirea luminii artificiale ; flash vs lumina continuă
- cum să combini lumina ambientală cu flash.
- folosirea flashului : tehnici speciale (tipuri de blitzuri; efecte asupra expunerii; utilizari simultane de mai multe blitzuri; sincronizari cu timpii de expunere);
- elemente de compoziție : cum să pui în valoare un subiect, eliminarea detaliilor, echilibru și dinamism in fotografie
- alegerea background-ului
- ce ne atrage privirea într-o fotografie și cum facem să scoatem in evidență ce ne interesează
- ce ne distrage atenția și cum să facem să eliminam acele elemente ( lumina, profunzime, crop, punct de statie)
- plasarea subiectelor in cadru
- folosirea regulii de aur
- punctele forte și semnificația lor
- crearea dinamicii în fotografie
- utilizarea liniilor in fotografie
- principiile gestaliste
- folosirea umbrelor, reflexiilor
Culorile:
- culorile de primare şi cele complementare
- importanța culorii în compoziție
- influenta emoțională a culorilor
- fotografia color vs fotografia alb negru
Fotografia de portret
- echipamente specifice
- portret informal si portret formal
- organizarea sedintei foto
- comunicarea cu modelul
- tehnici de iluminare
- alegerea punctului de statie
- posing: cum sa te folosesti de posing fără să faci fotografia să pară falsă sau rigidă, greșeli frecvente in posing-ul de cuplu, cum să fotografiezi grupuri.
Peisaj
Fotoreportajul (aspecte si recomandari in functie de domenii: sportiv, artistic)
Macrofotografie
-probleme de iluminare
-evitarea umbrelor
-tehnici de folosire a blitzului in macrofotografiere
-obtinerea claritatii
Fotografia alb-negru
Fotografia de eveniment - echipament necesar, greseli frecvente, momente cheie, posing.
Fotografia de studio
- echipamente folosite in fotografia de studio (lumini, modificatoare de lumina,accesorii)
- tipuri de lumini folosite ( principala, modelare, contur, fundal,)
- setarea luminilor
- masurarea luminii in studio :exponometrul
- fotografia high key
- fotografia low key
Prelucrarea digitala a imaginii
- corectii de bază
- work flow
- prezentare și tehnici de bază în Adobe Lightroom.