(Română) The Hasselblad project – photographers caught on film

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Atunci când ești fotograf, îti dorești să ai aparatură cât mai performantă : să țină iso până în tavan, să focalizezi în beznă, rafală cât cuprinde și rezoluție să dea pe dinafară.
Lăsând gluma la o parte, e cumva normal sa vrei un aparat bun, te ajută mult, chiar dacă nu te face mai „fotograf” ( vorba lui Moise Guran…te ajută, dar nu te face mai deștept  ). Pe lăngă aparate scumpe și performante, mi-am dorit mereu ceva pentru sufletul meu. Cine mă cunoaște știe ca sunt mai ciudat, imi place să fotografiez cu obiective mai vechi sau atipice ( de la Lensbaby la petzval), dar am dus totul la alt nivel când mi-am cumpărat un Hasselblad 500 cu un carl zeiss de 80 mm.
Nu știu cât e sunetul acela unic pe care il face cand declanșezi, profunzimea dată de 80 mm cu 2.8 pe format mediu, sau pur și simplu ideea că ții în mâna o bucată de istorie ( pâna la urmă, e aparatul folosit pentru a fotografia pe lună ), dar camera asta are un farmec al ei.
Si ce mod mai bun de a o pune la treabă decat să fotografiezi alți fotografi. Fotografii simple , curate, în care am încercat să surprind câte o bucățică din fiecare. De la energia și optimismul molipsitor degajate de Richard Howman, la căldura din ochi a lui Ovidiu Leșan , zâmbetul misterios a Marian Cristea, bunătatea și calmul pe care le transmite Vlad Lodoabă.
Aparatul ăsta mi-a demonstrat încă o dată că fotografiile nu trebuie să fie perfecte pentru a trasmite ceva . Chiar dacă filmul făcut la weddcamp a trecut prin niște traume ( băieții de la allkimik mi-au spus că e posibil să fi fost lăsat în căldură mare de către curier…deci să știți ca punctele și alte imperfecțiuni nu au fost adăugate de mine, așa a fost să fie), asta parcă nu ii scade din farmec. Chiar și cănd e focusul putin sărit ( ironic , s-a întamplat la Alin Popescu, ambasador Sony, care e tata și mama acurateții în focalizare  )

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14