Cine poate profita de criza din fotografia de nuntă și ce soluții salvatoare putem găsi

Pandemia asta a venit pentru fotografii de nuntă ca o palmă zdravănă dată cu piciorul de un mercenar rus rupt de beat. După două luni de palme din toate părțile, și pentru că am tot fost întrebat ce părere am despre situatia asta, am zis să scriu și eu un articol. De fapt, am filmat o ediție Photomania cu tema asta ( cu explicații mai detaliate ) ,așa că , dacă nu ai chef sa citești și vrei să vezi emisiunea, aici e linkul – https://www.youtube.com/watch?v=RTU4reORv5U
Chiar dacă tonul e pe alocuri mai funny, să fie mai plăcut la citire, articolul e cât se poate de serios, la fel ca situația în care ne aflăm.

a (228)

Cine are cel mai mult de pierdut?

Evident , cel mai mult au de suferit fotografii care aveau foarte multe evenimente anul acesta și cei care s-au exat excusiv pe fotografia de nuntă. Mai ales dacă ambii membri ai familiei fac lucrul ăsta, situația poate deveni tragică. Dincolo de meme-uri și glume ( care își au rostul lor și ne-au mai descrețit frunțile în perioada asta) , trebuie căutate soluții și idei concrete.
Ca în orice business, sunt 2 lucruri pe care le poți face : să încerci să mai reduci din cheltuieli și să faci pe dracu’n patru să crești încasările , eventual din largirea gamei de servicii oferite .
Să începem cu reducerea cheltuielilor. Aici lucrurile sunt destul de alunecoase, pentru că, dacă intri în panică și tai aiurea de unde nu trebuie, s-ar putea să te afunzi și mai tare.

Cum face un fotograf cel mai repede rost de bani? Își vinde echipamentul. 🙂

O fi ea glumă, dar hai să analizăm puțin. Cum ai putea strânge puțin șurubul. În primul rând, dacă aveai niște bani puși deoparte , și te gândeai ca după primele nunți de anul ăsta să completezi suma și să îți cumperi ultimul mirrorles cu 499 puncte de focus, poate te răzgândești. Sau dacă restul de bani urmau să vină din vânzarea dslr-ului, scoate repede anunțul de pe olx. E un moment bun să îți dai seama că bătrânul tău dslr de 4 ani , cel care a făcut față cu brio zecilor de nunți de până acum mai poate rezista un an fără probleme. Până urmă, ai ajuns unde ești azi folosind aparatul ăla. Da, știu că noaptea aveai vise umede cu punctul de focus care urmărește ochiul subiectului, dar crede-mă , mai reziști un an fără.
Incusiv vânzarea echipamentului actual poate fi o solutie….nu tot, evident ; dar dacă ai în geantă un obiectiv sau două pe care le folosești o dată pe an, dar nu te induri să te desparți de ele, pentru că sunt faine și au super bokeh , sharp și toate cele…acum poate fi momentul să vă luați rămas bun…dacă îl foloseai atât de rar, te descurci și fără… gândește-te că poți debloca niște bani, pe care îi poți redirecționa către alte priorități…la fel poți face și cu alte accesorii pe care le-ai cumpărat dintr-un imbold acum ceva timp si zac în sertar pline de praf…anul ăsta este despre supravietuire și nu e loc de mofturi.

Ce facem cu workshopurile?

Eu am susținut tot timpul că educația e pe primul loc în orice domeniu, de aceea cred că workshopurile sau cursurile de calitate te ajută sa evoluezi foarte repede. Cu toate astea, într-un an ca ăsta, totul trebuie evaluat foarte bine. Dacă ți-ai prupus să mergi la unul sau mai multe cursuri sau workshopuri , eu zic să nu le dai instant cu piciorul , dar să evaluezi concret și corect necesitatea și importanța lor pentru tine. Dacă ești convins că un anume workshop poate completa niște lacune pe care știi că le ai, cred că prezența ta acolo te va ajuta mai mult decât cele două , trei sute de euro pe care le-ai oconomisi. Dacă vrei să mergi la un workshop pentru ca e cool cel care îl predă, mai prinzi un lucru, două, mai o socializare, mai o bere, te gândești de 2 ori … poate îl amâni pentru vremuri mai bune.

Sunt înscris pe 7 site-uri de concursuri sau directoare de nuntă, ce fac?

Exact aceeași idee se aplică și aici. Analizezi, evaluezi, și păstrezi ce ți-a adus contacte și contracte. În vremurile bune erai înscris peste tot pe principiul „nu știi de unde sare iepurele”, dar dacă plătești de ceva timp pentru un site și nu a sărit niciun iepure de acolo… ai înțeles ideea. Sunt convins că și cei care au site-urile respective au înteles grtavitatea situației și, fie vor face ni ste reduceri sau promoții să nu te piardă, fie vor adopta o strategie și măresc numărul de premii pentru a gădila orgoliul cât mai multor fotografi și a-i face să nu renunțe. Până la urmă , e un business și pentru ei și trebuie să reacționeze într-un fel.

a (120)

Îmi mai fac reclamă sau mă bazez pe recomandări?

Totul tine de priorități. E clar că nu iți mai poți permite aceleași lucruri ca înainte, dar , dacă tai de aiurea, îți sapi singur groapa. O greșeală frecventă e să tai de la publicitate. Dacă până acum te promovai și era bine, te ce mama naibii să te oprești? Cum crezi ca te-ar ajuta asta? Si aici evaluezi, vezi care sunt canalele de promovare care au funcționat cel mai bine… eventual ajustezi bugetul, dar nu oprești din ceva ce funcționa bine. Cu atât mai mult cu cât în perioada asta reclamele au reach mai bun, tocmai pentru că mulți au intrat în panică și au oprit instant promovarea.

Cum putem să ne creștem încasările?

Pornim de la ideea ca anul ăsta pica aproape toate nunțile. Se vor face în continuare botezuri, cununii civile, tăieri de moț, fotografii la petreceri de divorț ( dupa 2 luni de stat în casă , asta se poate dovedi o nișă bună). Evenimentele astea mai mici amortizează o parte din pierderi, dar ele nu pot acoperi toată gaura. Soluția este adaptarea și diversificarea. Așa cum fabrici de confecții fac acum măști și viziere, și fotografii de nuntă pot începe sa facă fotografii de produs sau imobiliare. Cred sincer că fotografia comercială are un potențial de creștere enorm. Am văzut zeci de site-uri ale unor firme mari cu fotografii de toată jena. Mulți nu pun deloc accent pe imagine, și cred că stă în puterea noastră să îi facem să înțeleagă că sunt idioți ( bine, poate nu ne exprimă fix așa). Aici nici măcar nu se pune problema de bani…pur și simplu nu le pasă sau nu au dat importanță acestui aspect. Ca să punem lucrurile in mișcare, trebuie să apară din ce în ce mai multe fotografii bune din zona asta de comercial . (dacă vezi imagini bune la concurență, o să vrei și tu..evident). Plus că în perioada asta multi migrează pe on-line, unde vor avea nevoie de fotografii bune.
Știu…fotografia de produs nu e același lucru cu fotografia de nuntă, dar sunt convins că un fotograf de nuntă bun, cu o bază solidă din punct de vedere tehnic, poate învăța repede și poate face față cu succes în domeniu comercial. Și poate, peste ani, te vei uita în urmă și vei spune : „Noroc cu pandemia aia care m-a împins către fotografia de produs, altfel nu îmi permiteam să îmi iau Tesla” 

Cine poate ieși câștigat din criza asta?

Nu e o glumă, am spus asta încă de la început crizei când vorbeam pe zoom cu cei de la școala de fotografie și după o lună mi s-au confirmat cele spuse. Este vorba de fotografii aflați la început de drum, care poate au terminat de puțin timp o școală , au început să se promoveze, și aveau anul ăsta primele 2,3 nunți. Da, e nașpa că au picat și alea, dar dacă reușesc să producă în continuare imagini bune și se promovează cum trebuie, pot profita de numărul foarte mare de nunți de anul viitor. Cei cu multe evenimente reprogramate vor avea mai puține date libere, și cei „tineri” pot profita. Si nu spun asta în sens peiorativ, până la urma nu e vina lor ce s-a întămplat…pur și simplu se creează un context favorabil pentru o dezvoltare mai accelerată. Dar pentru asta trebuie multă muncă și ambiție… În emisiunea filmată am explicat mai mult cum asta poate fi un câștig pentru toata lumea pe termen mediu și lung.
Pot profita și cei care vor să îsi cumpere jucării ( mă refer la aparate, obiective flashuri…nu vă gândiți la prostii ). Dacă ai niște bani de care te poti lipsi, în perioada apar oferte foarte bune. Vânzările au scăzut enorm, producătorii de aparate foto sunt și ei în corzi și , pentru a stimula vânzările , vin cu reduceri. Au apărut deja oferte de preț mai mici decât pe infin…așa că stai la pândă…
Un business care ar putea merge foarte bine anul viitor este cel de prelucrare și procesare a fotografiilor de nuntă. La anul cred că vă apărea o generație de fotografi Zombi, cu multe nunti consecutive și puține ore de somn, și va crește și numărul celor care își doresc să scape de grija prelucrării. Toată lumea se va bucura : firmele astea vor face profit, fotografii dorm căteva ore în plus, nevestele lor vor fi mirate și bucuroase să îi vadă noaptea mai des în pat și nu lipiti de scaunul de la birou.
În concluzie, trebuie să fim optimiști. Nu un optimism tâmp, cu un viitor în care totul e roz și noi alergăm pe câmpii după fluturași și unicorni…mai degrabă un optimism calculat, care ne permite să luăm cele mai bune decizii . Cred că dacă ne plângem pe net de fiecare dată cănd mai sună cineva să anuleze o nuntă ne facem mai mult rău.
Mai multă încredere , mai puțin hate…trecem noi și peste asta.
Lumină bună!

a (122)